Προγράμματα "Δαίδαλος"

Κατασκευή Ρομποτικού Οχήματος - GeniusBot

Το σχολείο συμμετείχε στην έκθεση ΔΑΙΔΑΛΟΣ 2004-2005 με την κατασκευή ενός μικρού ρομποτικού οχήματος και τον προγραμματισμό του ώστε να εκτελεί ορισμένες λειτουργίες υπό τον τίτλο έργου "Έλεγχος μικρού ρομποτικού οχήματος μέσω τεχνολογίας bluetooth".

gbot6Το έργο υλοποιήθηκε από κοινού από τους Τομείς Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής με συντονιστές εκπαιδευτικούς τους Μουσουλή Βασίλειο ΠΕ17 Ηλεκτρονικός MSc σε αυτοματισμούς και έλεγχο, Αρβάλη Κωνσταντίνο ΠΕ19 Πληροφορικής και Παππά Παναγιώτη ΠΕ19 Πληροφορικής. Ο κάθε Τομέας προσέφερε τις δικές του γνώσεις ώστε να υλοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Το ρομποτικό όχημα, που από τους μαθητές βαφτίστηκε Genius Bot, προγραμματιζόταν από τους μαθητές ( σε γλώσσα προγραμματισμού PBasic, ανάλογης σύνταξης με την Pascal) ώστε να εκτελεί 3 λειτουργίες (το αντίστοιχο πρόγραμμα το περνούσαν οι μαθητές στην μνήμη του ρομποτικού οχήματος και το εκτελούσε ο μικροεπεξεργαστής του) :

  1. 1.Να κινείται στον χώρο αποφεύγοντας εμπόδια. Βασικά κινείται πάντα εμπρός και όταν βρίσκει εμπόδιο σταματά και στρίβει προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που βρήκε το εμπόδιο. Αυτό γίνεται με την χρήση 2 ζευγαριών πομπού και δέκτη υπερύθρων. Ο πομπός στέλνει υπέρυθρες στον χώρο και όταν υπάρχει εμπόδιο αυτές ανακλώνται και φτάνουν στον δέκτη. Έτσι καταλαβαίνει το ρομπότ ότι μπροστά του βρίσκεται εμπόδιο.
  2. 2.Να κινείται ακολουθώντας μία μαύρη γραμμή. Αυτό γίνεται με 3 πόδια που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του. Αυτά τα πόδια που απέχουν ελάχιστα από το έδαφος, έχουν έναν πομπό και έναν δέκτη υπερύθρων το καθένα. Ο πομπός στέλνει υπέρυθρες και αυτές επιστρέφουν στον δέκτη. Ανάλογα με το αν χτύπησαν στο μαύρο ή στο λευκό χρώμα, καταλαβαίνει ο δέκτης και κάνει διορθωτικές κινήσεις ώστε το μεσαίο πόδι να βρίσκεται πάντα πάνω από την μαύρη γραμμή.
  3. 3.Να κινείται στον χώρο με την χρήση τηλεκοντρόλ. Το τηλεκοντρόλ και το ρομπότ, εκπέμπουν υπέρυθρες στην ίδια συχνότητα (38,5kHz). Έτσι ανάλογα με το ποιο κουμπί του τηλεκοντρόλ πατήσαμε, έχει προγραμματιστεί να κάνει και την αντίστοιχη κίνηση.

Δείτε λεπτομέρειες των λειτουργιών ΕΔΩ

Σε γενικές γραμμές, πλέον των εφαρμογών που είχαν αναπτυχθεί και προαναφερθεί, το ρομποτικό όχημα μπορεί να βρεί αρκετές εφαρμογές αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φέρον όχημα για απομακρυσμένη χρήση κάμερας, τοποθέτηση συστήματος υπερήχων ή πλοήγησης στον χώρο με την χρήση ψηφιακής πυξίδας.

epeaek

Πρόσθετες πληροφορίες