Ανακοινώσεις

Παραδοσιακή «μπομπότα» από μαθητές του ΕΠΑΛ Φαρσάλων


Ομάδα μαθητών-τριών του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Επαγγελματικού Λυκείου Φαρσάλων, στα πλαίσια του μαθήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, παρασκεύασε τη γνωστή, από τα χρόνια της κατοχής, μπομπότα, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία των εκπαιδευτικών του τομέα Καρατζιά Αθηνάς και Γκουντίκα Αστέριου.

Η μπομπότα ήταν το ψωμί των φτωχών. Είναι ψωμί από καλαμποκίσιο αλεύρι, το έτρωγαν κυρίως κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα όταν το αλεύρι από σιτάρι δεν υπήρχε ενώ του καλαμποκιού ήταν άφθονο. Έτσι τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν το καλαμποκάλευρο για να φτιάξουν ψωμί, πίτες και κάποια «γλυκά» της εποχής για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Η μπομπότα ήταν χυλός από ζεστό αλατισμένο νερό, καλαμποκάλευρο και ίσως λίγο λάδι ή αυγό εάν και όταν υπήρχαν. Είναι πάρα πολύ θρεπτική διότι το αλεύρι από καλαμπόκι είναι ένας διατροφικός θησαυρός καθώς περιέχει θειαμίνη, νιασίνη και φυλλικό οξύ. Η ιστορία της ξεκινά από τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία και την Ορεινή Ναυπακτία. Απώτερος στόχος του project είναι να συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός συνταγών για τη δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου τοπικών παραδοσιακών συνταγών. Οι πρώτες ύλες για την εκτέλεση των συνταγών καθώς και ο μικροεξοπλισμός του εργαστηρίου ήταν χορηγία των δύο τοπικών Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ και ΜΑΣΟΥΤΗΣ. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο νέο εργαστήριο της Τεχνολογίας Τροφίμων το οποίο μπορεί να υποστηρίξει νέα ειδικότητα στον τομέα γεωπονίας τα επόμενα έτη. Προέκυψε την τρέχουσα σχολική χρονιά 2021-2022 με τη στήριξη τόσο του δημάρχου Φαρσάλων κου Εσκίογλου Ιορδάνη και των αντιδημάρχων κ. Σοφίας Χατζηπλή, κ. Δημητρίου Γούσια και κ. Ευαγγελίας Χαμορούσου, όσο και τοπικών επιχειρήσεων αλλά και εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες της υδραυλικής και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης καθώς και ελαιοχρωματισμών καλύφθηκαν από τη χρηματοδότηση της σχολικής επιτροπής ενώ τον εργαστηριακό εξοπλισμό (ηλεκτρική κουζίνα, ψυγείο ντουλάπια κλπ) παρείχαν δωρεάν οι τοπικές επιχειρήσεις : Γεύση (Ντίνος Γεώργιος), Κάβα Καλουζάκης, Βιοτεχνία Επίπλων Ρίζος Βασίλειος, Αρδευτικά Συστήματα «VICTORY” (Σοφ. Ανδρεόπουλος) και Ζαχαρής - Πλαστικά Φαρσάλων.

1b 2b

3b 4b

Στις εργασίες δημιουργίας του εργαστηρίου συμμετείχαν ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς κ. Σταφύλη Ηλία από τον τομέας Μηχανολογίας για την υδραυλική εγκατάσταση, κ. Μπεινά Γεώργιο και κ. Βαρσάνη Κωνσταντίνο από τον τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση και τον κ. Παπαϊωάννου Γεώργιο από τον ίδιο τομέα για την ηλεκτρονική επιμέλεια και παρουσίαση της δραστηριότητας. Τον γενικό συντονισμό της δράσης και της οργάνωσης του εργαστηρίου είχε ο εκπαιδευτικός του τομέα γεωπονίας Νικόλαος Σταφύλης.

Οι καθηγητές του τομέα γεωπονίας

Γκουντίκας Αστέριος, Καρατζιά Αθηνά-Ελένη, Σταφύλης Νικόλαος

 

Πρόσθετες πληροφορίες