Ανακοινώσεις

Εκδήλωση "ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ"

geo1Η Θεσσαλία, ο νομός Λάρισας και κατ’ επέκταση και η επαρχία Φαρσάλων έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Καλιφόρνια, όσον αφορά το πλαίσιο των καλλιεργειών τους, όπως επεσήμανε ο Καθηγητής Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σαν Διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & εδαφικών Πόρων, HORTLAB» και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στην ομιλία του κατά την διάρκεια της ενημερωτικής Εκδήλωσης που διοργάνωσε ο τομέας Γεωπονίας και ο τομέας Διοίκησης & Οικονομίας από το ΕΠΑΛ Φαρσάλων, μαζί με τον Δήμο Φαρσάλων, όχι μόνο σύγκρινε τους μηχανολογικούς εξοπλισμούς των δύο επαρχιών, δηλαδή της Καλιφόρνιας και των Φαρσάλων, αλλά εξήγησε και το γιατί θα πρέπει να τους αντιγράψουμε σε θέματα εντατικών δενδροκομικών καλλιεργειών, όπου θα μπορούσε να γίνει και η χρήση του υπάρχοντος εξοπλισμού!

Αφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη Κλιματική Αλλαγή, κάτι που ανέφερε και ο Δήμαρχος Φαρσάλων, ο κος Μάκης Εσκιόγλου, περιέγραψε με αναλυτικό τρόπο, πως αυτό μπορούμε να το μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα.

Σε διαφάνειες από την Καλιφόρνια που πρόβαλε, έδειξε την απελπιστική κατάσταση λόγω της λειψυδρίας ένεκα της παρατεταμένης ανομβρίας των τελευταίων 4 ετών, στην οποία περιήλθαν οι Αμερικάνοι αγρότες, που τους ανάγκασε να «ξηλώσουν» τεράστιες εκτάσεις με δενδροκομικές καλλιέργειες «ξηρών καρπών», όπως τα Αμύγδαλα, τα οποία για την Καλιφόρνια, αποτελούν και το 70% της παγκόσμιας παραγωγής!

Ακριβώς αυτό το κενό που δημιουργείται από την μείωση της παραγωγής ξηρών καρπών στην Καλιφόρνια, αλλά από την άλλη, την παρατηρημένη ετήσια αύξηση της ζήτησης, μας δίνει εμάς την ευκαιρία να στραφούμε προς την δενδροκομία, πραγματοποιώντας νέες φυτεύσεις με δέντρα «ξηρών καρπών».

Ποια είναι όμως τα δέντρα των «ξηρών καρπών» (ή Ακρόδρυων, όπως λέγονται επιστημονικά), που προτείνει ο Καθηγητής και που προσαρμόζονται άριστα στην περιοχή μας; Δεν είναι άλλα από την Καρυδιά εμβολιασμένη με ποικιλίες Καλιφόρνιας, την Αμυγδαλιά, την επανεμφανιζόμενη καλλιέργεια της Φουντουκιάς και την Φιστικιά Αιγίνης, (ή Κελυφωτό, όπως λέγεται).

Κι αυτή η πρόταση έρχεται την ώρα που τα τελευταία χρόνια οι αγρότες μας «ψάχνονται», αναζητώντας νέες, πιο σταθερές, πιο σίγουρες, αλλά κυρίως πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες, που θα αντικαταστήσουν τις κατά κοινή ομολογία, ετήσιες «προβληματικές» πλέον, παραδοσιακές καλλιέργειες που είχαν και ήξεραν μέχρι τώρα, που όμως έπαψαν να είναι κερδοφόρες.

Οι προτάσεις λοιπόν του Καθηγητή Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρου Παπαχατζή, ήταν στοχευμένες, συγκεκριμένες και εντελώς απλοποιημένες και κατανοητές.

Ξεκινώντας από τον ήδη υπάρχοντα μηχανολογικό εξοπλισμό, που κατά βάση είναι για ετήσιες εκτατικές καλλιέργειες, εξήγησε ότι μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και για τις προτεινόμενες δενδροκομικές καλλιέργειες των δέντρων «ξηρών καρπών».

Κάνοντας την ιεράρχηση και την κατάταξη των καλλιεργειών, ανάλογα με την διαθέσιμη ποσότητα αρδευτικού νερού, πρότεινε τα εξής:

α) περιοχές με δυνατότητες κανονικής άρδευσης, όπως αυτές με καλλιέργειες μέχρι σήμερα με βαμβάκια και καλαμπόκια, μπορούμε άνετα να καλλιεργήσουμε Καρυδιές με ποικιλίες Καλιφόρνιας, με κυριότερη αυτή της Chandler (Τσάντλερ). Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι είναι πάρα πολύ βασικό, η προμήθεια πιστοποιημένων φυτών ώστε να μην παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο των εκατοντάδων χιλιάδων τούρκικων δέντρων που εισήχθησαν στην χώρα μας και που μόνο με ποικιλίες Καλιφόρνιας δεν ήταν εμβολιασμένα και στο τέλος μετά από χρόνια «ξηλώθηκαν» με όλα τα δυσμενή επακόλουθα για τους καλλιεργητές. Η δυνατότητα να προσαρμοσθεί η καλλιέργεια από τον κάμπο με τους 45 βαθμούς θερμοκρασία, χωρίς κανένα πρόβλημα στον χρωματισμό της ψίχας, που παραμένει ξανθιά, αλλά και να «σκαρφαλώσει» μέχρι και σε υψόμετρα των 1.000 και πλέον μέτρων, χωρίς πρόβλημα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, την καθιστούν από τις πιο κερδοφόρες, με εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ/στρέμμα. Ταυτόχρονα, με την χαρακτηριστική συμπεριφορά που έχει να αντέχει σε «βερτισιλλιωμένα» χωράφια από την συνεχή βαμβακοκαλλιέργεια, την καθιστούν την ιδανική επιλογή για την αντικατάσταση της.
Το δε κόστος αρχικής εγκατάστασης, αν σκεφτούμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια σταλακτοφόρα λάστιχα για το πότισμα, που χρησιμοποιούσαμε στην καλλιέργεια βαμβακιού ή καλαμποκιού, κυμαίνεται μεταξύ 300 με 500 ευρώ ανά στρέμμα.

β) όταν έχουμε περιοχές με λιγότερο νερό, τότε μπορούμε να επιλέξουμε την καλλιέργεια της Αμυγδαλιάς. Σήμερα, υπάρχουν ποικιλίες «αυτογόνιμες» (δεν χρειάζονται επικονίαση με μέλισσες) και «οιμανθείς» ( ανθίζουν πολύ αργά την Άνοιξη, αποφεύγοντας όλες τις όψιμες παγωνιές), που μας εγγυώνται εξασφαλισμένη παραγωγή, ενώ μπαίνουν σε παραγωγή από τον 2ο κιόλας έτος.
Υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί και «Υπέρπυκνο» Σύστημα καλλιέργειας, δηλ. με αποστάσεις φύτευσης 4 Χ 1,5 μέτρα (παραγωγικός τοίχος), για πλήρη εκμηχανοποιημένη καλλιέργεια και συγκομιδή, που σημαίνει ότι συγκομίζουμε μηχανικά, 5 στρέμματα την ώρα, ή περίπου 1.000 δέντρα την ώρα!

γ) η καλλιέργεια της Φουντουκιάς, επιστρέφει δυναμικά, με καινούργιες ιταλικές ποικιλίες, που ζητάει η σοκολατοβιομηχανία και με σύγχρονης μορφής δέντρα, που αντί για «θαμνώδη» μορφή, έχουν κορμό σε «δενδρώδη» μορφή, δίνοντας την δυνατότητα μηχανικής συγκομιδής με δονητές.
Προσαρμόζεται σε περιοχές παραποτάμιες, παραλήμνιες, ή παραθαλάσσιες, που λόγω της γειτνίασης τους με υδάτινους όγκους, εξασφαλίζουν ήπιο κλίμα χωρίς πολλές διακυμάνσεις.
Σαν χώρα, στην παραγωγή Φουντουκιών, είμαστε άκρως ελλειμματικοί μιας και από τους 3.000 τόνους που χρειαζόμαστε, μόνο 600 με 800 παράγουμε.

δ) τέλος, το δέντρο που προσαρμόζεται στην Κλιματική Αλλαγή και στην μειωμένη χρήση νερού, καλύτερα απ’ όλα, είναι η Φιστικιά Αιγίνης (ή Κελυφωτό Φιστίκη).
Ιδανική καλλιέργεια για την περιοχή μας, ακόμη και χωρίς καθόλου νερό, αν επιλέξουμε την επιλογή της ποικιλίας «Νυχάτο», ή για περιοχές με δυνατότητα άρδευσης προτείνεται η ποικιλία «Ποντίκης» με πιο ικανοποιητική παραγωγή, ακόμη και την επόμενη χρονιά, που η Φιστικιά «παρενιαυτοφορεί» (μία χρονιά δίνει καρπό, την άλλη πολύ λιγότερη, σχεδόν καθόλου).

Τέλος στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Διδάκτορας Γεωπονίας και Φυτωριούχος, ο Δρ. Πέτρος Μισύρας, που έχει κοινά Ερευνητικά Προγράμματα με το Εργαστήριο του Καθηγητή Αλέξανδρου Παπαχατζή, απαντώντας και ο ίδιος σε ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από μαθητές και μαθήτριες του τομέα Γεωπονίας και του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του σχολείου, συνεργάτες και φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο δήμαρχος Φαρσάλων, κος Εσκίογλου Ιορδάνης, ο οποίος απεύθυνε και χαιρετισμό, ο πρόεδρος την κοινότητας Ναρθακίου, κος Λελεντζής Αθανάσιος, ο εκπρόσωπος του Δασονομείου Φαρσάλων, κος Τζερεμές Κωνσταντίνος καθώς και πολίτες, αγρότες της περιοχής. Χαιρετισμό παρέθεσε και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Φαρσάλων κος Κωνσταντίνος ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής του ΕΠΑΛ κος Νικόλαος Σταφύλης.

Τέλος την εκδήλωση κάλυψε δημοσιογραφικά ο κος Σδρούλιας Θεόδωρος για λογαριασμό της αγροτικής εκπομπής ΑΓΡΟΤΟΡΑΜΑ στο κανάλι ΤRT .

Πρόσθετες πληροφορίες