Ανακοινώσεις

Επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο του ΕΠΑΛ Φαρσάλων

Το Επαγγελματικό Λύκειο Φαρσάλων και ο τομέας Γεωπονίας σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων απέναντι στο περιβάλλον, στην πράσινη ανάπτυξη και στην καλλιέργεια αειφορικής κουλτούρας δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής προσκαλεί:

  • Tα σχολεία της ευρύτερης περιοχής (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Παιδικούς Σταθμούς, Γυμνάσια-Λύκεια κλπ),
  • Συλλογικότητες, οργανώσεις κλπ καθώς και κάθε
  • ενδιαφερόμενο πολίτη

να επισκεφθεί τον Βοτανικό Κήπο για μια γνωριμία με τα δένδρα.

Ο χώρος βρίσκεται σε δημοτική έκταση δίπλα στο σχολικό συγκρότημα επί της Περιφερειακής Οδού Φαρσάλων – Αθηνών και δημιουργήθηκε την προηγούμενη σχολική περίοδο 2020-2021 στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος που αξιοποίησε το σχολείο με τη συνεργασία και υποστήριξη του δήμου Φαρσάλων. Φιλοξενείται πλήθος καρποφόρων δένδρων της βοτανικής οικογένειας πυρηνόκαρπων, γιγαρτόκαρπων, ακρόδρυων, εσπερειδοειδών, καλλωπιστικών θάμνων, δασικών δένδρων και μεμονωμένων αρωματικών φυτών.


Η είσοδος είναι ελεύθερη από τη Δευτέρα 9/05/2022 έως Παρασκευή 13/05/2022 και τις ώρες 9:00 έως 13:00 μμ. και μπορεί να γίνει κατά ομάδες ή μεμονωμένα με ή χωρίς ξενάγηση.

Για ξενάγηση θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση στα τηλέφωνα 24910 23755 (Πάνος Κ.) ή 6974 075515 (Σταφύλης Νικ.)


Ο Διευθυντής

Κωνσταντίνος Β. Πάνος

Διδακτική επίσκεψη στο ΙΚΤΕΟ Χαλκιάς

2 22Διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ' τάξης των Ειδικοτήτων "Τεχνικός Οχημάτων" και “Τεχνικός Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού ” του Τομέα Μηχανολογίας και της ειδικότητας  “Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων” του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του ΕΠΑΛ Φαρσάλων, την Παρασκευή 18/3, στο Ιδιωτικό Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (IKTEO) Χαλκιάς (1o Χιλ. Εθνικής Οδού Φαρσάλων – Λαμίας).

Οι υπεύθυνοι του ΙΚΤΕΟ Χαλκιάς, ξενάγησαν τους μαθητές στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, εξηγώντας όλα τα στάδια ελέγχου των οχημάτων και εστιάζοντας σε τεχνικά θέματα συναφή με την ύλη των μαθημάτων της ειδικότητας τους. Έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνδέσουν τις γνώσεις που αποκτούν στο σχολείο με την αγορά εργασίας.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Κυριακός Αντώνης, Κούρτης Σωτήρης, Σταφύλης Ηλίας, Μπεϊνάς Γιώργος και Βαρσάνης Κωνσταντίνος.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του ΙΚΤΕΟ Χαλκιάς, για την άψογη φιλοξενία και ξενάγηση στους χώρους της επιχείρησης.

2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ

Το ΕΠΑΛ ΦΑΡΣΑΛΩΝ συμμετέχει στο 2ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Μαθητικό Μαθηματικό Φεστιβάλ που θα γίνει στις 6 & 7 Απριλίου 2022.

Οι μαθητές της Α τάξης υλοποίησαν εργασία με θέμα "Το βάρος στους πλανήτες" την οποία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=b7STXmhikyk

Περιμένουμε την υποστήριξή σας (like)

Εκδήλωση "ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ"

geo1Η Θεσσαλία, ο νομός Λάρισας και κατ’ επέκταση και η επαρχία Φαρσάλων έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Καλιφόρνια, όσον αφορά το πλαίσιο των καλλιεργειών τους, όπως επεσήμανε ο Καθηγητής Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σαν Διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & εδαφικών Πόρων, HORTLAB» και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στην ομιλία του κατά την διάρκεια της ενημερωτικής Εκδήλωσης που διοργάνωσε ο τομέας Γεωπονίας και ο τομέας Διοίκησης & Οικονομίας από το ΕΠΑΛ Φαρσάλων, μαζί με τον Δήμο Φαρσάλων, όχι μόνο σύγκρινε τους μηχανολογικούς εξοπλισμούς των δύο επαρχιών, δηλαδή της Καλιφόρνιας και των Φαρσάλων, αλλά εξήγησε και το γιατί θα πρέπει να τους αντιγράψουμε σε θέματα εντατικών δενδροκομικών καλλιεργειών, όπου θα μπορούσε να γίνει και η χρήση του υπάρχοντος εξοπλισμού!

Αφού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη Κλιματική Αλλαγή, κάτι που ανέφερε και ο Δήμαρχος Φαρσάλων, ο κος Μάκης Εσκιόγλου, περιέγραψε με αναλυτικό τρόπο, πως αυτό μπορούμε να το μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα.

Σε διαφάνειες από την Καλιφόρνια που πρόβαλε, έδειξε την απελπιστική κατάσταση λόγω της λειψυδρίας ένεκα της παρατεταμένης ανομβρίας των τελευταίων 4 ετών, στην οποία περιήλθαν οι Αμερικάνοι αγρότες, που τους ανάγκασε να «ξηλώσουν» τεράστιες εκτάσεις με δενδροκομικές καλλιέργειες «ξηρών καρπών», όπως τα Αμύγδαλα, τα οποία για την Καλιφόρνια, αποτελούν και το 70% της παγκόσμιας παραγωγής!

Ακριβώς αυτό το κενό που δημιουργείται από την μείωση της παραγωγής ξηρών καρπών στην Καλιφόρνια, αλλά από την άλλη, την παρατηρημένη ετήσια αύξηση της ζήτησης, μας δίνει εμάς την ευκαιρία να στραφούμε προς την δενδροκομία, πραγματοποιώντας νέες φυτεύσεις με δέντρα «ξηρών καρπών».

Ποια είναι όμως τα δέντρα των «ξηρών καρπών» (ή Ακρόδρυων, όπως λέγονται επιστημονικά), που προτείνει ο Καθηγητής και που προσαρμόζονται άριστα στην περιοχή μας; Δεν είναι άλλα από την Καρυδιά εμβολιασμένη με ποικιλίες Καλιφόρνιας, την Αμυγδαλιά, την επανεμφανιζόμενη καλλιέργεια της Φουντουκιάς και την Φιστικιά Αιγίνης, (ή Κελυφωτό, όπως λέγεται).

Κι αυτή η πρόταση έρχεται την ώρα που τα τελευταία χρόνια οι αγρότες μας «ψάχνονται», αναζητώντας νέες, πιο σταθερές, πιο σίγουρες, αλλά κυρίως πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες, που θα αντικαταστήσουν τις κατά κοινή ομολογία, ετήσιες «προβληματικές» πλέον, παραδοσιακές καλλιέργειες που είχαν και ήξεραν μέχρι τώρα, που όμως έπαψαν να είναι κερδοφόρες.

Οι προτάσεις λοιπόν του Καθηγητή Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρου Παπαχατζή, ήταν στοχευμένες, συγκεκριμένες και εντελώς απλοποιημένες και κατανοητές.

Ξεκινώντας από τον ήδη υπάρχοντα μηχανολογικό εξοπλισμό, που κατά βάση είναι για ετήσιες εκτατικές καλλιέργειες, εξήγησε ότι μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και για τις προτεινόμενες δενδροκομικές καλλιέργειες των δέντρων «ξηρών καρπών».

Κάνοντας την ιεράρχηση και την κατάταξη των καλλιεργειών, ανάλογα με την διαθέσιμη ποσότητα αρδευτικού νερού, πρότεινε τα εξής:

α) περιοχές με δυνατότητες κανονικής άρδευσης, όπως αυτές με καλλιέργειες μέχρι σήμερα με βαμβάκια και καλαμπόκια, μπορούμε άνετα να καλλιεργήσουμε Καρυδιές με ποικιλίες Καλιφόρνιας, με κυριότερη αυτή της Chandler (Τσάντλερ). Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι είναι πάρα πολύ βασικό, η προμήθεια πιστοποιημένων φυτών ώστε να μην παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο των εκατοντάδων χιλιάδων τούρκικων δέντρων που εισήχθησαν στην χώρα μας και που μόνο με ποικιλίες Καλιφόρνιας δεν ήταν εμβολιασμένα και στο τέλος μετά από χρόνια «ξηλώθηκαν» με όλα τα δυσμενή επακόλουθα για τους καλλιεργητές. Η δυνατότητα να προσαρμοσθεί η καλλιέργεια από τον κάμπο με τους 45 βαθμούς θερμοκρασία, χωρίς κανένα πρόβλημα στον χρωματισμό της ψίχας, που παραμένει ξανθιά, αλλά και να «σκαρφαλώσει» μέχρι και σε υψόμετρα των 1.000 και πλέον μέτρων, χωρίς πρόβλημα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, την καθιστούν από τις πιο κερδοφόρες, με εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ/στρέμμα. Ταυτόχρονα, με την χαρακτηριστική συμπεριφορά που έχει να αντέχει σε «βερτισιλλιωμένα» χωράφια από την συνεχή βαμβακοκαλλιέργεια, την καθιστούν την ιδανική επιλογή για την αντικατάσταση της.
Το δε κόστος αρχικής εγκατάστασης, αν σκεφτούμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια σταλακτοφόρα λάστιχα για το πότισμα, που χρησιμοποιούσαμε στην καλλιέργεια βαμβακιού ή καλαμποκιού, κυμαίνεται μεταξύ 300 με 500 ευρώ ανά στρέμμα.

β) όταν έχουμε περιοχές με λιγότερο νερό, τότε μπορούμε να επιλέξουμε την καλλιέργεια της Αμυγδαλιάς. Σήμερα, υπάρχουν ποικιλίες «αυτογόνιμες» (δεν χρειάζονται επικονίαση με μέλισσες) και «οιμανθείς» ( ανθίζουν πολύ αργά την Άνοιξη, αποφεύγοντας όλες τις όψιμες παγωνιές), που μας εγγυώνται εξασφαλισμένη παραγωγή, ενώ μπαίνουν σε παραγωγή από τον 2ο κιόλας έτος.
Υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί και «Υπέρπυκνο» Σύστημα καλλιέργειας, δηλ. με αποστάσεις φύτευσης 4 Χ 1,5 μέτρα (παραγωγικός τοίχος), για πλήρη εκμηχανοποιημένη καλλιέργεια και συγκομιδή, που σημαίνει ότι συγκομίζουμε μηχανικά, 5 στρέμματα την ώρα, ή περίπου 1.000 δέντρα την ώρα!

γ) η καλλιέργεια της Φουντουκιάς, επιστρέφει δυναμικά, με καινούργιες ιταλικές ποικιλίες, που ζητάει η σοκολατοβιομηχανία και με σύγχρονης μορφής δέντρα, που αντί για «θαμνώδη» μορφή, έχουν κορμό σε «δενδρώδη» μορφή, δίνοντας την δυνατότητα μηχανικής συγκομιδής με δονητές.
Προσαρμόζεται σε περιοχές παραποτάμιες, παραλήμνιες, ή παραθαλάσσιες, που λόγω της γειτνίασης τους με υδάτινους όγκους, εξασφαλίζουν ήπιο κλίμα χωρίς πολλές διακυμάνσεις.
Σαν χώρα, στην παραγωγή Φουντουκιών, είμαστε άκρως ελλειμματικοί μιας και από τους 3.000 τόνους που χρειαζόμαστε, μόνο 600 με 800 παράγουμε.

δ) τέλος, το δέντρο που προσαρμόζεται στην Κλιματική Αλλαγή και στην μειωμένη χρήση νερού, καλύτερα απ’ όλα, είναι η Φιστικιά Αιγίνης (ή Κελυφωτό Φιστίκη).
Ιδανική καλλιέργεια για την περιοχή μας, ακόμη και χωρίς καθόλου νερό, αν επιλέξουμε την επιλογή της ποικιλίας «Νυχάτο», ή για περιοχές με δυνατότητα άρδευσης προτείνεται η ποικιλία «Ποντίκης» με πιο ικανοποιητική παραγωγή, ακόμη και την επόμενη χρονιά, που η Φιστικιά «παρενιαυτοφορεί» (μία χρονιά δίνει καρπό, την άλλη πολύ λιγότερη, σχεδόν καθόλου).

Τέλος στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Διδάκτορας Γεωπονίας και Φυτωριούχος, ο Δρ. Πέτρος Μισύρας, που έχει κοινά Ερευνητικά Προγράμματα με το Εργαστήριο του Καθηγητή Αλέξανδρου Παπαχατζή, απαντώντας και ο ίδιος σε ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από μαθητές και μαθήτριες του τομέα Γεωπονίας και του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του σχολείου, συνεργάτες και φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο δήμαρχος Φαρσάλων, κος Εσκίογλου Ιορδάνης, ο οποίος απεύθυνε και χαιρετισμό, ο πρόεδρος την κοινότητας Ναρθακίου, κος Λελεντζής Αθανάσιος, ο εκπρόσωπος του Δασονομείου Φαρσάλων, κος Τζερεμές Κωνσταντίνος καθώς και πολίτες, αγρότες της περιοχής. Χαιρετισμό παρέθεσε και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Φαρσάλων κος Κωνσταντίνος ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής του ΕΠΑΛ κος Νικόλαος Σταφύλης.

Τέλος την εκδήλωση κάλυψε δημοσιογραφικά ο κος Σδρούλιας Θεόδωρος για λογαριασμό της αγροτικής εκπομπής ΑΓΡΟΤΟΡΑΜΑ στο κανάλι ΤRT .

Διάθεση ανθοκομικών φυτών σε συλλόγους

248911885 440536357647255 3233060274858312688 nΜαθητές και μαθήτριες του τομέα Γεωπονίας του Επαγγελματικού Λυκείου Φαρσάλων παρέδωσαν ανθόφυτα, για φύτευση σε κοινόχρηστους χώρους, σε προέδρους και εκπροσώπους κοινοτήτων, εκπαιδευτικών μονάδων, Δημόσιων Υπηρεσιών και συλλόγων της περιοχής.


Ανθοκομικά φυτά παρέλαβαν οι τοπικές κοινότητες Ναρθακίου, Βασιλί, Αγίου Γεωργίου, Δασόλοφου, οι διευθύνσεις του 3ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρυσιών, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Φαρσάλων, του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Βαμβακούς, το Τοπικό Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φαρσάλων, ο Σύλλογος Γυναικών Ευιδρίου «Μελίνα» καθώς και η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος – Πρασίνου του Δήμου μας.


Στην παρούσα φάση δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτούμενων ποσοτήτων λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων. Ευελπιστούμε την άνοιξη να έχουμε παράξει αρωματικά φυτά τα οποία θα μπορέσουμε εκ νέου να διαθέσουμε.

Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και τη συνεργασία

«Δενδρώδεις Καλλιέργειες για Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών»

 

Πρόσκληση
Το Επαγγελματικό Λύκειο Φαρσάλων και ο τομέας Γεωπονίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρσάλων, σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση – ομιλία που διοργανώνει στις 22/02/2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:0 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων» με θέμα:

«Δενδρώδεις Καλλιέργειες για Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών»


Η ενημέρωση θα γίνει από τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή Καθηγητή Δενδροκομίας, του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ/ντή του Εργ. "Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB" και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δυνατότητα παρακολούθησης εκτός αίθουσας μέσω γιγαντοοθόνης ή εξ αποστάσεως σε πραγματικό χρόνο στο yutube: Alexandros Papachatzis - Αλέξανδρος Παπαχατζής


Ο Διευθυντής
Κωνσταντίνος Β. Πάνος

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Την Τρίτη 8/2/2022 οι μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου μας, παρακολούθησαν την διαδικτυακή εκδήλωση-ενημέρωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους κινδύνους του διαδικτύου και τον τρόπο προστασίας των νέων από παρόμοιες περιπτώσεις.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.


Στην ενημέρωση αναπτύχθηκαν θέματα όπως :

  • ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΟΥ & SEXTING
  • CYBERBULLYING -ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΟΥ
  • SOCIAL MEDIA – ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ∆ΙΚΤΥΩΣΗΣ
  • ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙ∆ΙΑ
  • ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • ΚΙΝΗΤΑ

και δόθηκε χρόνος για ερωτήσεις από το κοινό.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την έμφυλη βία

Την Τρίτη 8/2/2022, μαθητές και εκπαιδευτικοί της Α' τάξης του σχολείου μας, μαζί με την ψυχολόγο του σχολείου, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών σε θέματα έμφυλης βίας,διακρίσεων και ισότητας των φύλων»

Στόχος του προγράμματος είναι:
α) η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών σε θέματα ισότητας των φύλων, έμφυλης βίας και έμφυλων διακρίσεων,
β) η αλλαγή στερεοτυπικών αντιλήψεων για τις σχέσεις των φύλων, καθώς και
γ) η καλλιέργεια στάσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την πρόληψη των έμφυλων διακρίσεων και της βίας

Τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό ενημέρωσε το στέλεχος του Κ.Ε.Θ.Ι., κ. Μάρη Ειρήνη, ψυχολόγος,εμπειρογνώμονας σε θέματα ισότητας των φύλων.

Πρόσθετες πληροφορίες